onsdag, oktober 17, 2018

Rundvisning i Folketinget

Da vi opdagede, at Folketinget har en række særomvisninger her i efteråret, skyndte vi os at melde os til og var med på en af de 1½ time lange ture i går. Det var en stor oplevelse, men der er mange trapper, så man skal ikke have problemer med at gå. Anledningen til omvisningerne er de 100 års folkestyre på Christiansborg. Vi havde en meget vidende guide, der havde masser af humor. Jeg blev klogere på mange ting i vores historie og vil varmt anbefale en rundvisning.

I 1884 brændte Christiansborg Slot, og der gik 34 år, før Christiansborg i foråret 1918 var klar til brug af politikerne, som flyttede til det nuværende, tredje Christiansborg.

På 100-årsomvisningerne ser man kroge og hjørner af slottet, som man normalt ikke oplever på omvisninger og hører om centrale politiske begivenheder. Mødet den 28. maj for 100 år siden var en milepæl for det danske demokrati. Det var nemlig det første møde efter valget i foråret 1918, hvor kvinder og tjenestefolk for første gang havde stemmeret og var valgbare som følge af Grundloven af 1915.

Til sidst var vi oppe på tagterrassen i 3. sals højde, som svarer til 7. sal i et moderne byggeri. Der var en fantastisk udsigt over København!