onsdag, juli 10, 2019

Gammel gård får nyt liv

I mange år har en gård i Melby ligget faldefærdig hen uden at blive vedligeholdt. Hver gang jeg kørte forbi, græmmede jeg mig. Den ligger nemlig det dejligste sted nær ved fredede gravhøje og ikke langt fra stranden og Liseleje.

Nu er gården blevet solgt til en ny andelsbevægelse, Andelsgaarde. Det glæder mig meget!

Det bliver to unge økologiske landmænd uddannet fra Kalø Økologisk Landbrugskole, der skal sætte gang i restaureringen og anlægge et økologisk landbrug med klimavenlig grøntsagsproduktion. Man vil dyrke mere end 30 forskellige grøntsager, samt urter, bærbuske og træer fx hasselnød og æbletræer. Der skal sås løbende for at få et bredt udvalg af grøntsager i hele sæsonen.

Lerbjergaard i Melby er den første gård under Andelsgaarde. Jorden har været konventionelt dyrket og skal omlægges, så den kan blive økologisk certificeret.

Tanken er, at Andelsgaarde vil sprede sig til andre byer i Danmark, og at et forpagterpar skal styre den daglige drift af gården. Andelsgaarde er en simpel model for, hvordan man kan imødegå den stigende klima- og biodiversitetskrise og få sunde fødevarer. De udtjente bygninger skal udnyttes på en ny visionær måde og fremtidssikres ved en bæredygtig renovering.

Hvis man ser på, hvordan andelstanken har været til at gøre dansk landbrug toneangivende på verdensplan, så kan man ikke være andet end stærk tilhænger af den.

Der er en spændende artikel i Halsnæs Avis i denne uge – og i Politiken skrev om det for en måneds tid siden.