søndag, april 08, 2007

At blive gammel

Monsieur og jeg taler jævnligt om alder – sikkert fordi vi har alderen til det. Vi er midt i halvtredserne, og vi kan ikke rigtig finde ud af, om vi er gamle, men det er vi vel sådan set. Ifølge ordbogen betyder gammel 'som har levet eller eksisteret i lang tid'.

Ét er sikkert: i denne del af verden er det ikke en kvalitet at være gammel, medmindre der er tale om antikviteter. Selv læger, psykologer, plejepersonale og andre, der beskæftiger sig professionelt med mennesker, hører man bruge ordet 'gammel' negativt. Medierne gør det pr. automatik. Den, der har rundet de halvtreds, har med garanti også mærket en ændring i omgivelsernes opfattelse af én – og måske endda fået et andet syn på sig selv. 'Hold kæft, hvor lyder det gammelt', sagde et medlem af familien for nylig, da han fyldte tres.

Et opslag i synonymordbogen under 'gammel' giver følgende valgmuligheder:

affældig, aflægs, alderstegen, aldrende, bedaget, gammel af dage, gammelagtig, gammeldags, gråhåret, højtbedaget, mæt af dage, oldgammel, oldingeagtig, overlevet, senil, senior, udlevet, urgammel, ældet, ældgammel, ældre, oppe i årene, til års, stå med det ene ben i graven, gå på gravens rand, have mange år på bagen
Ikke just noget skønmaleri, især ikke første halvdel af svadaen. Det er ikke så mærkeligt, at unge afskyr gamle og for det meste holder sig langt væk fra dem. Hvem har lyst til at være affældig, aflægs, bedaget, mæt af dage, oldingeagtig, udlevet eller stå med det ene ben i graven? Eller blive mindet om, at man er på vej til det.

Sproget er et magtfuldt redskab. Man kan registrere, hvordan det at blive gammel generelt opfattes, på den måde vi fortæller hinanden, at 'du ser slet ikke ud til at være så gammel', eller 'jeg føler mig ikke nær så gammel, som jeg er'. Ind imellem falder jeg selv i.

Når folk siger sådan, siger de i virkeligheden, at de ikke føler sig så rædselsfulde, som de troede, man ville gøre, når man havde den alder. Men man kan jo ikke vide, hvordan det er at have en bestemt alder, før man har opnået den. Så uanset hvordan man føler det er, når man har en bestemt alder, er det sådan det føles at være præcis så gammel. Man kan have det bedre end nogen sinde før, når man er gammel, og man kan have det ualmindelig rædsomt. Men det kan man også, når man er ung.

Måske er jeg ikke er rigtig gammel endnu, men er jeg indstillet på, at det skal blive en interessant, ny erfaring. Alt er interessant, hvis man interesserer sig for det. Men det kræver også, at man lader være med at lytte til de undertoner og fordomme, der knytter sig til ordet 'gammel'. Hvis vi gør det, ender det med at gå i opfyldelse og forvandle alderdommen til et helvede.

Tænk, hvor ville det være dejlig enkelt, hvis 'gammel' havde bevaret sin oprindelige betydning: 'som har levet længe' - uden at der fulgte en stribe dårligdomme og kedelige egenskaber med i købet. Men det er for sent at ændre på nu.

For resten er jeg sikker på, at det i tilgift ville reducere udgifterne i hele sundhedssektoren med svimlende summer.