torsdag, januar 31, 2019

'Mød Vikingerne'

J eg er jo blevet ret glad for at udforske vores museer, og nu har jeg sammen med to veninder været på Nationalmuseet og set udstillingen 'Mød Vikingerne'. Den var utroligt flot og spændende! Anbefales varmt. Det er tiltrængt med et frisk blik på vikingerne, selv om det nærmest er fri fantasi.

Ingen ved med sikkerhed, hvordan vikingerne så ud, selv om man har fundet flere skeletter og rester af dragter.

Designeren og vikingeentusiasten Jim Lyngvild har et bud på, hvordan bonden, krigeren, bersærkeren, skjoldmøen husfruen, stormanden, vølven, kongen og dronningen så ud. Danske vikinger drog på togter til England, Irland, Holland, Tyskland, Frankrig, Spanien, Nordafrika og Spanien. Men de var også købmænd og skabte et stort handelsnetværk - og de var opdagelsesrejsende og bosatte sig i Grønland, Island og på Færøerne. I 1000-tallet opdagede de Amerika næsten 500 år før Columbus.

Fra slutningen af 700-tallet til 1050 blev vikingerne kendt for lidt af hvert: Frygtelige og blodige plyndringer, mageløst kunsthåndværk, købmandssnilde, frygtløs kampteknik på slagmarken, eminent sejlads og skibsnavigation ...