søndag, februar 17, 2019

En af de mest betagende oplevelser

Jeg kunne genkende de smukke mønstre, men navnet Morris sagde mig ikke noget. Nu er jeg meget klogere efter at have læst, hvad Nivaagaard skriver om deres nye særudstilling, 'Al magt til skønheden'. Vi har set udstillingen, og det var en af de mest betagende oplevelser, jeg har haft på et museum. Og museet er i sig selv utrolig smukt!

Udstillingen viser Morris’ smukke og sanselige univers af tapeter, tekstiler, møbler, glasmosaikker, bøger mm. Hans mønstre er præget af den vilde natur - af blomster, fugle og andre dyr. Men mens han levede, var Morris mest kendt som forfatter. I 1870'erne var han på længere rejser til Island og lærte sig oldnordisk.

William Morris revolutionerede britisk design i anden halvdel af 1800-tallet. Men Morris var også forfatter og digter, kunsthåndværker, bogtrykker, naturelsker og indædt modstander af Viktoriatidens industrialisering. Som en af hovedkræfterne bag Arts & Craft bevægelsen sværmede Morris for middelalderens æstetik og håndværksmæssige kunnen. Han flyttede på landet og skabte et inspirerende, produktivt og til tider dramatisk kunstnerkollektiv sammen med nogle af tidens førende malere, kunsthåndværkere, arkitekter og designere.