søndag, september 29, 2019

Torup marked

Der foregår mange spændende ting i Halsnæs, og Torup er netop blevet udnævnt til Årets Landsby 2019. Torup har arbejdet med bæredygtighed i de sidste 30 år.

Igen i går havde vi Torup marked med lokale fødevarer - og denne gang med fokus på æbler. Næste marked er lørdag den 12. oktober, og det er sidste marked i denne sæson.  Markedet ligger ved Dyssekilde station.

Efteråret er over os og dermed æbletiden. På markedet var der bl.a. "Apple Butter", æblekager og æblebrød. Der var mulighed for at købe alskens varer lige fra sæsonens grøntsager til økologiske bøffer, vildt og røgvarer, oste af enhver art og kaliber også de særdeles vellagrede, grillpølser, økologisk svinekød, syltetøj, honning, bagværk, safter, sæbeprodukter og meget andet. Specialiteter som likører, snapse, eddiker, sirupper og selvfølgelig æblegelé. Der var besøgsgården Tothavens præmierede gedeoste, gedemælkspindeis og som noget nyt herlig havtornis. Frisk brød i mange varianter fra det lokale bageri Kornsang med speltboller, 4-korns-honning-salt-brød, sort rugbrød, snegle, hindbærsnitter, rugbrødschips med mere. En spændende nyhed på markedet: Nordsjællands Fællesmølleri kom med lokalt friskformalet mel. Til de sultne: varm vegetargryde med chili-chokolade-bønner og lokale grøntsager. Mikrobryggeriet "Det våde Får" fra Helsinge leverede deres gode øl.

   Torup er også en Bogby, som samler og sælger brugte bøger. Overskuddet går til kulturelle skrivekurser og forfattertræf. Forfattertræf har vi haft stor fornøjelse af.

Og så er der økolandsbyen Dyssekilde.  1990 var det bare en kartoffelmark - i dag  et sprudlende samfund med knap 130 voksne og 60 børn i alderen 0-100 år fordelt over 91 husstande.