søndag, september 26, 2021

Havedag

I denne weekend er der Havedage på Frilandsmuseet, og det er en spændende oplevelse. Sjældent har jeg set så mange besøgende, men det gode vejr lokker. På herregårdens gårdsplads er der opsat boder, borde og stole.

Man kan smage på de mange gulerodssorter og læse, hvornår de kom til Danmark. Smage æblemost, flette bastarmbånd, lave sennep, gå på jagt efter frø og lære om årets gang i herregårdshaven. Få gode råd om stauder, som voksede i oldemors have -  og om de mange krydderurter, der oprindeligt blev brugt som lægeplanter. Få gode råd om, hvilket frugttræ man skal vælge i sin have fra pometmesteren fra Københavns universitet. Man kan også høre om, hvordan man får sunde planter uden sygdomme og skadedyr.

Foreningen Frøsamlerne har en stand, hvor der kan købes frø af blomster og grøntsager. Frøsamlerne arbejder for at bevare kulturplanters mangfoldighed - siden år 1900 er 75 % af vores spiselige kulturplanter forsvundet. De gamle sorter er ersattet af højtydende sorter. Moderne produktionsformer prioriterer udbytte frem for smag og næringsindhold.

På havedagene er der mulighed for at købe honning fra bistaderne, der står på museet, og få en snak med en biavler. Museet har forskellige laug, og et af dem er biavlerlauget. Biernes honning var det mest almindelige sødemiddel før i tiden – rørsukker var dyrt, og det var først i slutningen af 1800-tallet, at roesukker blev udbredt og til at betale for almindelige mennesker. Honningen fra museet bliver solgt i museets butik.

Man kan også blive klogere på plantefarvning!

I herregårdskøkkenet bliver der tryllet ved det store brændekomfur, og man kan smage, hvad køkkenlauget laver af havens frugt, bær og grøntsager.           

På min tur rundt nød jeg synet af grisebasser i mudder og af legende geder, der blev fodret af små barnehænder.
Villy og Margit Mougaard fra Blomstergården ved Viborg viste æblesorter og æblemost.