onsdag, januar 27, 2021

Et levende museum

I går var vi på opdagelse i København og blandt andet på en lydvandring på Assistens Kirkegård.   Vi fik inspiration fra udsendelsen 'DR2 bringer kulturen ud' den 24/1 - et 10 minutter langt program, som kommer med tre kulturanbefalinger fra forskellige gæster. 

Jeg har aldrig set Assistens Kirkegård før, og anbefalingen var så spændende, at vi kun ventede på godt vejr, inden vi tog afsted. 

Man downloader en lydfil fra Københavns kommunes hjemmeside og bliver guidet rundt en times tid til kendte menneskers grave. 

Det første stoppested var professor ved Kunstakademiet, billedhuggeren Johannes Wiedewelt gravsten. Hans liv sluttede sørgeligt. Han fik et slagtilfælde - endte i fattigdom og blev fundet død i Sortedamssøen. Dengang var det kriminelt at begå selvmord, og guiden fortæller, hvordan han alligevel blev begravet i indviet jord.

Kirkegården er et levende museum over døde danskere fra de store guldalderfolk som H.C. Andersen og Søren Kierkegaard og helt frem til de moderne kunstnere, fx Dan Turèll og Morten Lindberg (Master Fatman). Assistens kirkegård er Danmarks mest kendte og omtalte gravplads.  På kommmunes hjemmeside kan man også downloade et kort over kirkegården, hvor det er vist hvilke gravpladser, der bliver fortalt om.