torsdag, marts 11, 2021

Frikendt! Og en tur i tidsmaskinen

Pyha, jeg er blevet frikendt af lægen. Der var heldigvis  ikke spor efter kræft at se af CT-scanningen eller blodprøven. 

Vi var på en travetur i Tisvilde Hegn i går og så en 'hundeslæde' med to samojede-hunde. Det gav  anledning til en hyggelig snak med den ældre kvinde, hvis hobby er at køre med hundeslæde. Når der ikke er sne, bruger hun en trehjulet specialfremstillet cykel som slæde. 
Næste gang vi er i Tisvilde Hegn, vil jeg gerne gense den tilsandede landsby. Vi så den sidst til et blogtræf med Farmer og Donald i 2011. Det blev en spændende eftermiddag med to vidende mænd, der ryster danmarkshistorie lige ud af ærmet. At holde blogtræf og tage på udflugt er en god kombination!

Den tilsandede landsby blev forladt for mere end 400 år siden og har herefter været dækket af et metertykt lag flyvesand. Landsbyen Torup blev begravet under sandflugten, men i 1500-tallet lod de kvæget overgræsse de sandede jorder, så græsset forsvandt, og vinden kunne blæse sandet sammen i vandrende sandmiler.  Landsbyen Torup bestod af 18 gårde, da kong Frederik II i 1560 overtog hovedgården Asserbo og dermed også Torup. Kun få år efter flyttede bønderne fra gårdene, fordi den store  sandflugt var begyndt at  ødelægge jorderne.   I 1965 lykkedes det at finde Torup under sandet. Kun to gårde og et husmandssted er udgravet.