onsdag, maj 12, 2021

Den lysegrønne bøgeskov

Mens alt stadig er lysende grønt, er det dejligt at gå ture i skoven. Her er det bøgeskoven langs Arresø Kanal ud til Arresø. Kanalen blev gravet i 1717 til 19 som et værn mod oversvømmelser fra Arresø og til mølledrift - og den er fredet.

En travetur fra kirken i Frederiksværk langs kanalen og ud til den nye naturbro i Arresø holder jeg meget af. Der er stille rislende vand, svømmende ænder og en duft af skovbund. De dybe skrænter er overgroet med høje bøgetræer, så det er som at gå gennem en hemmelig hule. Syn, dufte og lyde, der straks sender mig tilbage til barndommen.

Vores travetur endte ude på naturbroen, der går flere hundrede meter gennem ellesump ud i Arresø. Her kan man være heldig at se både havørn og fiskeørn. Vi så en skarv siddende dekorativt med vingerne udbredt - tidligere har vi set isfugl i kanalen. Om sommeren kan man sejle med turbåden Frederikke fra kanalen og ud på Arresø.  Det er Danmarks største sø med et areal på 40,72 km2.  

Man ved nu, at skoven har helbredende egenskaber. Skovene kan levere bivirkningsfri medicin til stressede og angste - og sundhed til alle, der gerne vil blive ved med ikke at fejle noget.

Når jeg taler med min moster, der har boet i Californien siden 1950'erne, fortæller hun altid, at hun savner anemonerne og den lysegrønne bøgeskov. Det syn har man ikke, hvor hun bor.