onsdag, august 03, 2011

Malergården


Forleden dag besøgte jeg Malergården – Swanernes gamle gård fra 1936 i Odsherred. Maleren Sigurd Swane faldt for stedet og var søgt ud på landet for at finde noget mere ægte og rent, og hans kone Agnete, der også var maler, stod for tegningen af deres nye hjem - og her skabte hun et elsket sted for familien. En lang række kulturpersonligheder kom og boede på gården i et par uger – den tid det tog Sigurd at male dem. Men Sigurd malede først og fremmest markerne og udsigten over Lammefjorden. I en årrække boede og levede familien som i et lille fredeligt, selvforsynende paradis, kun afbrudt af rejser til Spanien og Portugal 1947-67. I 1994 døde Agnete 100 år gammel, Sigurd døde i 1972, og i dag er gården et museum.


Rummene er vidunderligt smukke – lyset, farverne, malerierne – og man kan blandt andet se det, familien har samlet af flintøkser, konkylier, udstoppede dyr og insekter. Lysindfaldet gennem vinduerne klæder malerierne, der er overalt …


Hovedhusets stueetage er nu tilgængelig med Atelieret, Den røde Stue, Havestuen, Køkkenstuen og Den blå Stue. Der er desuden adgang til nogle rum på 1. sal, til vognportene og den store smukke have og til en gangrute langs foldene med skotsk højlandskvæg ned til Lammefjorden.