tirsdag, august 23, 2011

Pessimister på lykkekursus


Det var Martin Seligman - formanden for den nordamerikanske psykologforening - der mente, at tiden var inde til at flytte fokus fra lidelse til lykke. Han gjorde blandt andet opmærksom på, hvor vigtig vores sociale relationer er, og hvordan vi opbygger positive relationer til andre mennesker. Det var i 1998. Siden har forskere over hele verden forsøgt at undersøge, hvordan mennesker i praksis kan påvirke deres lykkeniveau.

I går begyndte serien 'Pessimisterne' på DR2, hvor man kan følge mennesker, der frivilligt har meldt sig til blive omvendt til at se lykken. Man behøver ikke være decideret pessimist eller have et problem for at få glæde af teknikkerne. Programmerne og lykkeøvelserne er baseret på forskning inden for positiv psykologi, og værten, Louise Luxhøi, er cand. mag. med speciale i netop den disciplin.

En af de mest effektive måder at flytte fokus fra negativt til positivt er for eksempel at skrive tre punkter hver dag. Det kan være svært for folk, hvis man har for vane at tænke negativt, men man bliver automatisk bedre til at lægge mærke til det gode i hverdagen. Det kræver bare vilje og øvelse.

Udsendelsen i går aftes fangede mig med det samme. Der var en del mennesker jeg selv kunne have lyst til at sende på lykkekursus - hov - jeg skulle jo være positiv ;-)