fredag, februar 05, 2021

Vandstær og ny serie

Vi tog frokost og kaffen med og kørte til Solbjerg Engsø nær ved Helsinge. Mine nye sko med pigge under er rigtig gode i det glatte føre. Jeg læste på Facebook, at man kunne se vandstæren nu her i Pøle Å, som løber gennem Solbjerg Engsø ved Gribskov. I august-september er der op mod 1.000 gæs, og både vandstær og isfugl kan opleves ved åen. I Danmark er vandstæren en sjælden ynglefugl, men om vinteren ses vandstæren mere almindeligt, da de danske standfugle suppleres af fugle fra Norge og Sverige. Oftest ses fuglen sidde på en sten i et vandløb.
Vandstæren her sidder midt i Pøleå. Jeg har kun få gange set en vandstær, og vi mødte flere fugleinteresserede med store telelinser. Selv havde jeg kun mit lille lommekamera med.

Dansk Ornitologisk Forening fortæller, at man typisk ser vandstæren på en sten ved et vandløb. I Danmark er den meget sjælden som ynglefugl, fordi der kun findes få klare vandløb med god strøm og stenet bund, som er artens foretrukne fødesøgningssted. I det nordlige Skandinavien yngler arten gerne på små afsatser i klipperne langs elvene, og i Danmark findes dette terræn kun på Bornholm. Den danske vinterbestand ligger på omkring 1000 fugle. Vandstæren lever af forskellige vandlevende smådyr, som den fanger ved at dykke og altid mod strømmen for at få neddrift. På engelsk hedder den white-throated dipper og på norsk Fossekall. Det er i øvrigt Norges nationalfugl.

På søndag begynder en stor norsk dramaserie fra 2020, Atlantic Crossing, på DR1. Den ligger allerede klar og kan ses. Vi har lige set første gribende afsnit. Der er krig i Europa. Norges kronprinsesse Märtha og kronprins Olav frygter, at Nazityskland vil angribe landet, men den norske regering indser ikke faren, før det er for sent. Med nazisterne i hælene må kongefamilien og regeringen flygte ...