mandag, oktober 18, 2010

Storvask

Storvask
I går vaskede jeg storvask, som man kaldte det tidligere. Og det slap jeg nemt om ved. I 1800-tallet var det en helt anden historie.

Dengang vaskede man kun to til fire gange om året, og storvask var en begivenhed, der strakte sig over flere dage. Tøjet skulle lægges i blød, vaskes, skylles og hænges til tørre. Det kan man læse på Nationalmuseets hjemmeside. Bagefter skulle tekstilerne bleges, rulles, mangles, glittes eller stryges, alt efter type eller materiale. Til vask brugte man hjemmefremstillet akselud eller sæbeurt.

Men der var meget andet, der skulle gøres, hvis man boede på landet. Fra Bornholms museer:

Køerne skulle malkes to eller tre gange om dagen, og høns og gæs skulle fodres. Hver dag skulle der laves mad og gøres rent, og børn og ældre skulle passes. En gang om måneden bagte man brød. Fårene skulle klippes og ulden fra fårene skulle kartes og spindes - og man vævede selv sit linned dvs. lagner, sengetøj, viskestykker, tøj m.m. Lys skulle støbes, og kvinderne strikkede strømper og sjaler. Kvinderne hjalp også til med at høste høet og sprede møg på markerne. Haven skulle tilplantes med grøntsager og planterne skulle ses efter. Senere på sommeren var der høstarbejdet, og omkring oktober måned begyndte man at slagte …

Vi har det egentlig ret godt her i 2010.