lørdag, januar 08, 2011

Livsstil og KRAM


Det var en stor oplevelse at høre Bente Klarlund Pedersen fortælle om sammenhængen mellem livsstil og sygdom. Hun er professor på Rigshospitalet og i offentligheden er hun især kendt for sine populære bøger om sundhed, og selv om jeg synes, jeg følger godt med i debatten på det område, gik der et par pråse op for mig undervejs. Bente Klarlund har både selvironi og en vidunderlig tør humor, og med masser af sjove anekdoter, gode eksempler og enkle tip fik vi at vide, hvordan vi kan få et sundere liv. Her er lidt fra min notatblok:

Overraskende nok, så er det bedre at være fed og fit end slank og sløv.

Danmark ligger som nummer 23 i middellevealder – for 50 år siden var vi helt i toppen som nummer 5!

Vi tror, at hvis noget er sundt, er det dobbelt så sundt at spise dobbelt så meget.

Rygning er mere skadelig end bilos. En videnskabelig undersøgelse stillede følgende spørgsmål: »Hvem ville du helst dele kontor med, en Ford Mondeo i tomgang eller en ryger?«. Se evt. mere her.

Det er farligt at drikke meget alkohol på én gang – farligere end at have et jævnt forbrug over ugen. Når man drikker alkohol, bør man spise mad til. Det forsinker optagelsen af alkoholen. Drik også gerne vand til. Til gengæld kan vi roligt fortsætte med det daglige glas rødvin, da undersøgelser viser, at folk med et beskedent alkoholforbrug faktisk lever længere end deres afholdende landsmænd.

Man lavede et forsøg med unge mænd og bad dem være så stillesiddende som muligt i 14 dage. Det viste sig, at de tabte muskelmasse, fik bugfedt og blev sure og fik en kort lunte.

Fysisk aktivitet nedsætter bl.a. risikoen for demens og depression. Brug gerne en skridttæller og sig til dig selv: Jeg vil gå 10.000 skridt hver dag! Skriv så ned hver dag, hvad du har gået - det virker. Fællesskab virker motiverende, lav en aftale med andre.

Det er nemmere at motionere end at lade være med at ryge, drikke og spise forkert.

Lever man efter rådene i KRAM (kost, rygning, alkohol, motion), er man i biologisk forstsand 14 år yngre.