mandag, maj 30, 2011

Glimt fra tidligere tider


Her ved nipsenålene sluttede vores eftermiddag på Jægerspris Slot. Lige siden jeg var barn har jeg været betaget af de fine små nåle.


Jægerspris Slot kan føres tilbage til 1200-tallet, men er ændret og bygget ud mange gange - oprindelig hed slottet Abrahamstrup. I 1854 købte Frederik VII slottet af staten som hjem til sig selv og grevinde Danner. Uviljen var stor mod hans grevinde til venstre hånd, og her kunne de være i fred. Alt står som da de boede her, og selv tårnværelset er indrettet præcis, som da Frederik VII sad og fiskede ud i voldgraven.

På Jægerspris kunne kongen dyrke sine interesser for jagt, fiskeri og arkæologi og altid med en af sine elskede broholmere ved sin side.


Her er et eksempel på, hvad kongen og grevinden fik at spise:
Suppe a la Printemnière, Krebs Suppe a la Parisiennes, Rissaller med Champignon, Oxefilet a la Napolitaine, Randers Lax, Kartofler, Sauce, Skinke, Asparges, Grønærter, Pate-Chaud med Fuglevildt og Trøfler, Hummer a la Magnanaise, Steg: Kyllinger, Salat Compotte, Iisbudding al’harlequin, Kage og Dessert.

Efter kongens død oprettede grevinde Danner et børnehjem på slottet. I dag er der kun et mindre børnehjem og en skole ud over museet, der også huser et børnehjemsmuseum med mange spændende ting. Når de unge piger i 1940’erne blev sendt ud som tjenestepige, kan man se, hvad de fik med sig ud i livet: