Jeg har en gammel, laset kogebog fra 1945, der hedder 'Mad'. Den er skrevet af Ingeborg Suhr, og det var min mors kogebog, da hun gik på Suhrs Husholdningsseminarium i 1940'erne. Og grunden til, at jeg har fundet den lasede bog uden ryg frem igen, er at den netop er udkommet i en 7. udgave i denne uge. Billedet her er af den nye udgave.
Politiken har en stor artikel i dag om danmarkshistorien set gennem en kogebog. Det er nemlig præcis 100 år siden, bogen udkom første gang. Den er revideret mindst 30 gange i takt med, at samfundet har udviklet sig, og i den nye udgave er der billeder i for første gang og et afsnit om smoothies.
I 2003 kom opskrifterne på koldhævede brød tilbage efter at have været dømt ude siden 1961 - og nu tales der igen begejstret om høkassen. Trods alle forandringerne går en betydelig del af retterne igen fra årti til årti, og i hvert fald én ret har overlevet alle hundrede år, nemlig 'brændende kærlighed'.
I den første udgave fra 1909 kan man læse nogle råd fra Ingeborg Suhr:
• Maal og vej alt
• Hold nøjagtigt Regnskab
• Lær at gøre fornuftige Indkøb
• Benyt alle Rester; spild intet
• Benyt Smageske
• Benyt Høkasse
• Benyt Grydelapper
• Lær at koge og stege ved halvt Gasblus
• I mange Tilfælde kan Bagepladen smøres med en Flæskesværd
• Kast aldrig afbrændte Tændstikker på Gulvet
• Kast aldrig Sejlgarnsstykker bort, men rul dem op i små Nøgler og gem dem i en Pose paasyet 'Sejlgarn'
søndag, august 30, 2009
Danmarkshistorie set gennem en kogebog
Abonner på: