Vores tipoldeforældre havde været ilde stedt, hvis det ikke havde været for de afgrøder, de kunne høste i naturen som fx mælkebøtter, skvalderkål, brombær og tyttebær. Det har jeg læst i 'I Form' 13/2008 i en artikel, der bygger på et interview med kultursociologen Thorkild Espersen. Vitaminindholdet i planter og bær var med til at redde menneskeliv vinteren igennem, da man jo ikke kunne købe vitamintilskud eller frisk frugt fra udlandet.
Og selv om vi i dag kan købe importerede og industrifremstillede råvarer, er der et højere næringsindhold i det, der har groet ude i naturen - blandt andet på grund af den lange vækstsæson.
Af sunde bær er der fx havtorn, der vokser vildt ved vores kyster. Havtornens bær har et enestående højt indhold af antioxydanter lige som også hyben og brombær. Svampe, nødder, hyldebær, blåbær, hindbær og rønnebær er også nogle af de vilde delikatesser, vi med fordel kan hente i naturen.
Jeg plukkede selv en stor pose vilde brombær i går, der endte i en smoothie.
Gør du også brug af 'Vorherres køkkenhave'?
mandag, august 17, 2009
Sensommerdelikatesser
Abonner på: