mandag, september 05, 2011

Alle har en historie

De sidste mange mandage har jeg lyttet til P1 på plejehjem, hvor Mikael Bertelsen havde indlogeret sig på Danmarks største plejehjem Sølund for at finde ud af, hvordan det er at blive gammel og ikke kunne klare sig selv længere.

Det ved jeg en hel del mere om nu, end jeg gjorde før, men serien mindede mig ikke mindst om, at alle har en historie at fortælle, og den er altid interessant.

Vi er så vant til at få al vores information fra medierne, at vi glemmer at lytte til hinanden. Alle, vi møder på vores vej, har en spændende historie, hvad enten han eller hun er bankdirektør eller hjemløs. Den mest sky kollega, der aldrig tager ordet, kan have haft de mest forbløffende oplevelser, men vi gør sjældent noget for at finde ud af det.

Ethvert menneske gør sig erfaringer, træffer valg og udvikler sit eget perspektiv på verden. To personer, der tilsyneladende har levet under de samme vilkår, har oplevet noget forskelligt, som har givet dem forskellige livssyn. Det viser sig, hvis vi giver os tid til at lytte. Derfor er der ingen, der nogen sinde behøver at kede sig, hverken i busser på arbejde eller i selskaber. Det er bare at spørge – og så i øvrigt ikke være bange for pauser.

Mikael Bertelsen har en formidabel evne til at få mennesker til at fortælle, især fordi han forstår at holde mund på det rigtige tidspunkt. Alle udsendelserne fra Sølund kan stadig høres på nettet eller hentes som podcast, så der er rig lejlighed til at lure ham kunsten af.