tirsdag, september 13, 2011

Hvad spiste man tidligere?


Politiken fortæller, at man under Kultorvet har fundet gamle latriner, der afslører, hvad man spiste i 1700-tallets København. Det var sæsonbetonede ting som hindbær, brombær og æbler. Der er også fundet rester af sild, kirsebær, figner og hørfrø – og ukrudtsfrø fra planter, der vokser i rugmarker, så man har sikkert spist rugbrød eller ruggrød. Normalt hører vi jo om brugsting, arbejdsredskaber og det fine porcelæn. Men fundet af latrinerne fortæller mere om det levede liv i byen.

Middelalderarkæologen Bi Skaarup har en spændende hjemmeside med opskrifter fra vikingetiden, middelalderen, renæssenceopskrifter og opskrifter fra Christian IX´s tid. Julemaden har fx ikke ændret sig ret meget i de sidste 1000 år, og risalamande kan man læse om helt tilbage i 1703 i Anne Wigants kogebog: 'En høy-fornemme Madames Kaagebog'.

Vores historie har altid interesseret mig. Da jeg var teenager holdt jeg Skalk, og jeg har slugt et utal af bøger om ’gamle dage’, senest Ken Folletts romaner om middelalderen og Vibeke Arndals om Ambrosius Stub.