
O at have et glastag
Aviser og blade har for vane kun at skrive om gamle mennesker, når det handler om sygdom, demens og forfald. Jeg har tænkt mig at blive rigtig gammel, og derfor samler jeg på historier, der skyder fordommene om gamle mennesker i sænk og beviser, at de er livskraftige, levende, intelligente, til nytte - og smukke.
Når nu Sister Bonde og Ella ligefrem beder om det:
En rejse kan være mange ting. Man kan rejse til udlandet med fly, med tog, på tommelfingeren, sejle - eller man kan rejse og opleve en masse, selv om man ikke bevæger sig uden for landets grænser. Man kan være heldig at have et arbejde, hvor man rejser - i bogstavelig eller overført betydning. Man kan rejse ved at høre en radioudsendelse eller se et tv-program. Man kan se en film i biografen eller læse en bog og føle, at man er kommet vidt omkring. Jeg tænkte, det kunne være spændende med nogle blogindlæg om en eller anden form for rejse, som var uforglemmelig for dig. Så jeg begynder lige med én selv - en rejse tilbage i tiden (ja, nu igen!).
Sidste sommer læste jeg en moppedreng af en roman - Den røde blomst, den hvide blomst af Michel Faber. En veninde havde fortalt lidt om den, og den smule jeg hørte, gav mig med det samme lyst til at gå i gang med de 920 sider.
Den 19-årige Sugar er den bedste skøge i dronning Victorias London. Ikke blot kaster hun sig tilsyneladende vellystigt ud i alle mændenes perverse påfund, hun har også en enestående evne til at stive kundernes selvtillid af, så de føler sig betydningsfulde, charmerende og intelligente. Mødet med parfumesælgeren William bliver hendes adgangsbillet til den fine, vestlige side af London.
Sugar er selv lynende intelligent, men som kvinde er hun nødsaget til at underspille sin rolle. Hun sluger den ene bog efter den anden og skriver hemmeligt på en roman, der ville ryste kunderne i deres sjæls inderste. Sugar overlever psykisk i al forstillelsen og undertrykkelsen ved at pine og dræbe sine kunder på det grusomste i sin bog.
Hvis det ikke er smagsprøve nok, er der mere om handlingen her.
Det, der fangede mig ved 'Den røde blomst, den hvide blomst', var den eminente måde 1870'ernes London er beskrevet på. Bogen er fræk som bare fanden, men de historiske beskrivelser er, så man lugter, smager og ser den tid levende for sig. Claus Bech - min yndlingsoversætter - har som sædvanlig fordansket, så man flyver.
Din tur!
... ligger der et skovarbejderhus så smukt. Her bor min kusine og hendes mand, der arbejder i skoven og kan konstruere de flotteste brændestabler og bænke af skovens træer. Hun kan bage verdens bedste økologiske fødselsdagsboller, og i går var vi inviteret til 100 års fødselsdagsbrunch under åben himmel for hendes datter på 16 og hendes mor på 84.
Forleden skrev jeg om min mormors husholdningsskole, som hun havde indtil 1965. Fra jeg kan huske tilbage som cirka fireårig og indtil da, har jeg utroligt mange dejlige, uhyggelige og sjove erindringer derfra.
For eksempel skulle de unge husholdningselever på hvert hold lære at koge hummere. Til det formål blev der indkøbt et stort antal levende hummere, som blev sat i en balje vand i fyrkælderen indtil næste dag. Men meget tit stak hummerne af, og pigerne måtte ned og fange dem i den mørke kælder. De var skrækslagne, og jeg priste mig lykkelig over, at jeg ikke behøvede at deltage i hummerjagten. Men jeg kunne se hummerne for mig, og jeg gøs ved tanken om den levende kælder.
Uhyggeligt var det også, når det tordnede om natten og alle i huset blev vækket for at samles i det store køkken til tordenkaffe. Det gjorde man i gamle dage, hvor der ikke helt sjældent gik ild i husene på grund af lynnedslag - og så var det bare om at komme ud. Lynet slog faktisk ned hos min mormor engang, men heldigvis kun i et træ i haven lige udenfor huset, et træ, som i min barndom stod som et tvedelt påmindelse og så skræmmende ud. Det skete, før jeg blev født, men min mors fortælling fik altid nakkehårene til at rejse sig på mig. For tænk hvis lynet var slået ned bare lidt ved siden af træet …
Min mormor hørte til den generation, hvor det var almindeligt at få tænderne trukket ud som fjortenårig og få nyt gebis i konfirmationsgave - så var man fri for alt det bøvl med tandlæger og tandpine. Jeg glemmer aldrig, da jeg som lille pige så min mormor tage tænderne ud af munden og viste dem frem til en af sine veninder, mens hun kørte bil og jeg sad på bagsædet. Jeg fik et chok, for jeg havde aldrig hørt om eller set, at nogle mennesker havde tænder, der ikke sad fast.
Der var en hel del at se til for min mormor som forstanderinde for det store hus - madindkøb, regnskab, undervisning, passe på de unge pigers dyd osv., men ikke desto mindre fik hun fem børn, som hun selvfølgelig ikke havde tid til at passe selv. Dengang havde man en barnepige ansat. Min mors barnepige er først lige død, og jeg var med til hendes halvfems års fødselsdag for ikke så mange år siden.
Det kneb også for min mormor med at få tid til selv at lave mad til sin hastigt voksende familie, så maden kom fra elevernes store køkken og blev varmet op til stor ærgrelse for hendes børn, og der har sikkert heller ikke været så meget som én vitamin tilbage i aftensmaden.
Når min mormor spillede klaver, skulle der være helt stille i stuen, og ingen måtte komme ind eller gå ud. Jeg kan stadig høre hende råbe: ’Kan man så få ro, luk så den dør - hvor mange gange skal jeg sige det?’ Ret intimiderende for et lille barn.
Den norske forfatterinde Ingeborg-Lise Durban-Hansen var elev på skolen i 1930’erne, og i sin erindringsbog Til et yndig land. En sannferdig beretning med happy end, udgivet på forlaget Johan Grundt Tanum, Oslo 1945, fortæller hun blandt andet om opholdet på skolen, som i bogen har fået navnet Hjerteminde og min mormor er blevet til fru Rosenkrands, måske for at undgå at få en injuriesag på halsen, for det er ikke just noget flatterende portræt. For eksempel kan man læse om en undervisningstime, hvor min mormor rygende på en cigaret demonstrerer, hvordan man bader et barn - med et af sine egne børn som ’dummy’ – mens asken drysser ned i hovedet på barnet.
Som 76-årig måtte min mormor give fortabt som leder, fordi husholdningslærerinderne ikke længere kunne affinde sig med den gammeldags tone. Hun solgte skolen til kommunen, der ombyggede den til ungdomsboliger, og min mormor købte huset lige ved siden af. Herefter gik det hastigt ned ad bakke for hende. Hun kunne ikke leve uden sit livsværk og døde få år efter.
Da vi kom hjem fra arbejde i går, skulle der slås græs. Jeg kunne snildt have fundet på noget mere underholdende at tage mig til, men det kunne bare ikke vente længere, så på med (have)vanten. Jeg foreslog Monsieur, at vi deltes om opgaven, så var det ligesom lidt mere overkommeligt at barbere de 1600 kvadratmeter (godt nok er der træer på det halve af arealet, men med håndkraft er det alligevel noget). Og i samme øjeblik jeg var færdig med min halvdel, åbnede de højere magter for sluserne oppefra, så der var sat en effektiv stopper for yderligere græsslåning den dag. Regnen dansede cancan på havebordet, og min afløser lod meget overbevisende som om han ærgrede sig, da han slog ud med armene.
Min mormor fik børn meget sent efter den tids forhold, og hun var en ældre dame, da jeg kom til verden i 1950. I det hele taget var hun ikke helt almindelig, for i min mormors og morfars hjem var det hende, der havde bukserne på. Det var hende, der tjente pengene, og på sin husholdningsskole havde hun mange mennesker ansat, heriblandt min mor, som var husholdningslærerinde på deltid. Hver dag, når jeg havde fri fra skole i de små klasser, gik jeg hen til min mormors husholdningsskole og ventede på, at min mor skulle få fri.
Huset var kolossalt med uendelig mange værelser, og med kælderen og loftet var der fem etager med plads til 52 boende elever. Først kom man ind i hall'en - sådan en rigtig gammel én med højt til loftet og en trappe med gelænder, man kunne kure ned ad. Fra hall'en kunne man gå ind i elevernes store køkken, deres systue med flygel, ind i privaten eller ud i badeværelset. Eller ned i kælderen, som var en verden for sig med viktualierum, billardrum, fyrrum, vævestue, rullestue, vaskerum og æblekælder. Gik man op ad trappen til anden sal, var der en lille bitte dør med et rum, hvor man kunne gemme sig, og hvor ingen kunne finde én.
I privaten var der lyst, for det meste stille, og der lugtede af cigarrøg efter morfar. Fra mormors store birketræschatol med buede skuffer og låger udgik der eksotiske dufte, for her gemte hun mandler, kakao, valnødder og andre luksusvarer, som eleverne ikke bare skulle bruge løs af. Ved siden af hang en enorm, brun velourportiere, så der kunne trækkes for ud til vinterhaven, og til højre for den stod mormors flygel. Hun var en habil amatørpianist, og jeg har stadig de gamle lakplader med Chopins valse, hun indspillede i sin tid for egen regning. Mormor havde gået til spil hos en dame på Bjelkes Allé, og i alle årene cyklede hun de fyrre kilometer frem og tilbage til undervisningen, for man ruttede ikke med pengene.
I mormors dagligstue stod der også et rundt messingbord fra Marokko og morfars bløde rygestol med de svungne armlæn. Overfor var sofagruppen med de grønne plysmøbler placeret, bogskabet, hvor bøgerne var lukket inde bag glas, og hvor bonbonnieren med søde sager befandt sig. En gang imellem kunne man være heldig at blive budt et bolche herfra. Jeg husker også tydeligt den enorme sykurv på det høje stativ, den sorte telefon på skrivebordet med håndsvinget og den blanke klokke, og jeg kan stadig genkalde mig udsigten over haven med nøddegangen og hængekøjen.
Spisestuen var traditionel med skænk, anretterskab, birketræsbord og -stole. Her havde børn ikke noget at gøre, når der var gæster. Så blev vi sendt ud i vinterhaven, hvor vi kunne sidde og spise for os selv. Men jeg elskede den vinterhave, lille, lys, med blomster alle vegne, og der duftede vidunderligt. Der var bambusmøbler med sommerhusbetræk, og man kunne kigge ud over blomsterhaven, som blev passet af en gartner. Her voksede floks, bonderoser og alskens andre stauder, og æbletræerne var gamle og krogede. Det var her, jeg og mine fætre slog telt op om sommeren, og mændene spillede boccia i shorts og undertrøje.
Jeg drømmer stadig tit om min mormors hus, indbegrebet af min barndom. Med tordenkaffe om natten og løsgående hummere i kælderen - men det er en helt anden historie ...
Vaner er noget man skal bryde, jeg ser det alle vegne. Hvis man ikke gør det, risikerer man, at ens liv bliver én stor genudsendelse. Man kommer til at leve på vågeblus, og hvis man ikke gør noget ved det, ender det med at flammen går helt ud.
Der er skrevet hele bøger om det, og der er 'konsulenter', der har gjort det til en levevej at afholde kurser og seminarer i, hvordan man bærer sig ad med at bryde sine vaner. Det er åbenbart ikke så ligetil, for mennesker er magelige, og det kræver en indsats at lave om på rutinen. Sandt nok, men det mest tankevækkende, jeg endnu har læst om at ændre vaner, stødte jeg på i den livskloge antologi Det handler om resten af dit liv, som jeg allerede én gang har omtalt. Her fortæller Thomas Winding i en lille artikel om et program, en af hans venner har opfundet. Det går ud på at tage magten over den dominerende ’person’, der indtil nu har bestemt, hvad man skulle foretage sig. Han må holdes i skak og presses til at være mindre dominerende:
Hvis han vil have kaffe, får han derfor en kop the eller et glas vand. Vil han læse avis, får han en bog i stedet. Vil han kende vejrudsigten, bliver han sendt ud i haven for at se, om han ikke kan gætte den selv. Hvis han har lyst til at se tv, lader jeg ham gå en tur, og hvis han er sulten, skubber jeg frokosten et par timer. Hvis han trænger til en eftermiddagslur, sætter jeg ham til at arbejde med et eller andet. Hvis andre spørger, om han har lyst til at gå i zoologisk have, biografen, til fodbold osv., siger jeg kun ja, hvis han ikke har lyst.Jeg går aldrig selv med til at skubbe frokosten et par timer, men i princippet vil jeg godt være med. For det er jo sådan, at hver gang jeg gør noget andet end jeg plejer, hver gang jeg føler mig på gyngende grund, har jeg muligheden for at oplevet noget nyt og spændende. Jeg kan vælge at tænke på risikoen i en mulighed eller mulighederne i en risiko. Jeg vælger selv, om jeg vil være levende eller bare eksistere.
New Orleans-jazz om sommeren i et kæmpetelt på havnen lyder som fadøl i stride strømme, ølmaver, trækbasun, stråhatte og har-vi-det-ikke-dejligt! Kort sagt gyseligt, og det er gyseligt – medmindre man selv er der.
Sidste år lokkede gode venner, der selv bor der, os med til afslutningen på Gillelejes lokale minijazzfestival Jazz på Havnen, hvor Tommy Jensens Femø All Stars har tradition for at spille. Vi havde aldrig selv fået tanken, men det viste sig at være mere end o.k., det var faktisk vanvittig sjovt. Aldrig har jeg hørt så mange fladpandede vittigheder på så kort tid, og så kunne orkestret spille. Og Lisa, sangerinden, sang rent – på motorcykel og iført nissehue. Genren kan man diskutere, men teltet gyngede og swingede fire timer i træk. Udenfor piskede regnen ned, men det var der ingen, der lagde mærke til.
Succesen førte til, at vi vedtog, at det skulle være en tradition for fremtiden, så i dag var vi der igen med de samme venner. Bortset fra, at det var tørvejr, var det nøjagtig som sidste år og lige så folkeligt, og sådan skal det være. Og også i år var vi blandt de yngste i salen(!) Blandt de ældste spottede jeg Svend Asmussen med hemmelig baseballcap og egen medbragt hattedame. De udvandrede ikke i protest, så helt uantageligt kan det musikalske niveau ikke have været.
I 7. klasse havde jeg en ung vikar, som jeg aldrig glemmer. Vi sad alle sammen fuldstændig tryllebundne og lyttede til hende fra det øjeblik, hun åbnede munden. Vi var som hypnotiserede, og man kunne høre en knappenål falde til gulvet. Det havde jeg aldrig oplevet før med en vikar – og heller aldrig siden. Hvad var det da, hun kunne? Hun hvilede i sig selv. Fortalte hvordan det var at være vikar og om sit liv. Helt enkelt. Sådan ville jeg også være! Hun hed Susanne.
Senere har jeg mødt andre mennesker, der havde den samme virkning på mig. Nogle mennesker er elementært behagelige at være sammen med, og jeg har prøvet at komme i tanker om nogle fællesnævnere. Jeg synes, det er svært at sætte ord på, men det er noget med at være fordomsfri, nysgerrig, i balance, se stort på konventioner, kunne begejstres. Være åben og venlig. Det lyder banalt, men det er måske det, det er.
Også – ja, måske især – med meget syge mennesker har jeg oplevet det. En nær ven havde muskelsvind og sad i en kørestol, forkrøblet siden han var nitten. Han var et af de mest givende, positive og aktive mennesker, jeg har mødt. Han får mig igen til at tænke på Evald Krog – den tidligere formand for Muskelsvindfonden - som jeg ikke kender personligt, men altid har beundret. Man kan det meste, selv om man er handicappet. Somme tider bedre end de fleste.
Jeg har truffet både kvinder og mænd gennem mit job, som har haft betydning for min måde at anskue tilværelsen på. Som ung teknikerelev arbejdede jeg i B&U, Børne – og Ungdomsafdelingen i DR. Her mødte jeg Søren Kragh Jacobsen, som gjorde indtryk med sin ligevægt og imødekommenhed. Han var en af de første, der blev en slags forbillede for mig. En anden var Marianne, en af mine første kolleger, altid varm og åbenhjertig. Hvor er hun mon nu, for resten?
Der er kommet flere forbilleder til med årene, også i blogverdenen. De har de samme livsbekræftende egenskaber.
Har du forbilleder? Hvad er det, du falder for?
Der er overgået mig den usædvanlige ære at blive udnævnt til én blandt fem Rockin’ Girl Bloggere, udvalgt af Sifka (her burde jeg indsætte den lyserøde knap, jeg nu har lov til at pryde min blog med, men som den slags trofæer skal være, er den så grim-grim, at jeg afstår). Ikke desto mindre er jeg stolt som en Tour de France-vinder og iler med at viderebringe udmærkelsen til fem andre kvindelige bloggere, der fortjener den og i skrivende stund ikke allerede har modtaget den:
Liselotte - fordi hun er Danmarks blogdronning.
Hege - fordi hun så levende fortæller om sit daglige liv og gør mig klogere på norsk kultur og gamle huse med sine smukke billeder.
Lene -fordi jeg pludselig har fået indsigt i, hvordan en moderne landmandskone lever sit liv.
HenrietteB - fordi hun er så god til at analysere og filosofere.
Donald - fordi han har et usædvanligt musisk talent og en krøllet hjerne, der garanteret sagtens kan abstrahere fra, at han ikke er en kvinde.
Og så havde jeg lyst til at kåre en hel masse andre, som allerede har opnået værdigheden …
Huskede jeg at sige tusind tak, Sifka?
Ingen har bedt mig om det, men Hege, der altid skriver så levende om sit arbejde, har givet mig lyst til at fortælle om mit. Jeg er lydtekniker i en ikke helt ukendt, dansk public service-virksomhed. Det har jeg været i mange år, men arbejdet har ændret sig meget, siden jeg 'kom i lære' som 18-årig. Jeg tager ikke ud med sendevogn, optager koncerter eller afvikler direkte udsendelser, som jeg gjorde til at begynde med. Jeg har heller ikke skiftende vagter på alle tidspunkter af døgnet mere, og jeg savner det heller ikke, for der er ikke noget mere stressende. Alligevel var det sjovt! Men de sidste fem år har jeg haft det mest spændende job i hele mit arbejdsliv med at digitalisere gamle, analoge radioudsendelser til brug for nye medier. I mit studie ser der sådan ud i store træk: