onsdag, april 23, 2008

KRAM

Kost, Rygning, Alkohol og (for lidt) Motion - KRAM - er de fire faktorer, der har ansvaret for 40 procent af al alvorlig sygdom og tidlig død i Danmark. Det skrev Bente Klarlund Pedersen en tankevækkende kronik om i Politiken i går under overskriften 'Med lov skal sundhed fremmes'. Hun indleder sådan:

»Vi er ved at æde, drikke, ryge og inaktivere os ihjel. Vi belaster sundhedsvæsenet med sygdomme, der helt kunne undgås. Stort sygefravær og talrige førtidspensioner svækker arbejdsstyrken. Vor livsstil gør ondt på nationaløkonomien. Men hvis danskerne skal være sunde, er der behov for et paradigmeskift. Det første skridt er at gøre op med den grundlæggende forestilling om, at forebyggelse kun handler om at fortælle danskerne, at de hver for sig må tage sig sammen og vælge en sundere livsstil. Næppe en eneste overvægtig, nikotinafhængig eller alkoholafhængig borger har ønsket at være 'livsstilsramt' - og mange arbejder intenst på at ændre vaner, men det lykkes ikke. Udviklingen taler sit tydelige sprog. Den isolerede livsstilsbetragtning må sparkes til hjørne.«

Og løsningen er efter Bente Klarlund Pedersens mening mere lovgivning og flere forbud. Umiddelbart lyder det skræmmende, privatlivskrænkende og meget udansk. Men efter læsningen er i hvert fald jeg overbevist om, at det er den rigtige strategi.

Hele kronikken finder du her.