torsdag, juni 25, 2009

Suppe på en pølsepind

Kong Knud
Nå, det var den udstilling på Esrum kloster - jeg er dybt skuffet! Den består af næsten ingenting og af en hel masse kedelige plancher. Jeg havde forestillet mig guf for øjet, der fortalte om, hvad man har spist ved hoffet gennem tiderne. Det nærmeste, vi kom, var at en konge i 1600-tallet havde fået 58 retter til middag, men vi fik ikke at vide hvad.

Men klosterhaven var smuk og velholdt og med beskrivelse af alle de planter, som munkede dyrkede til medicinske formål. Filtbladet kongelys: 'Blomsterne bortdriver vejr i livet og stiller den smerte man haver, når man gør sit behov. Saft af blomsterne er et godt råd, som straks borttager de rynker som er i panden på de gamle piger'.

Mest spændende er det lille tynde program for udstillingen, der indeholder flere gamle opskrifter, fx på hønsepostej fra år 1300, nøddekonfekt fra 1581 og marineret vildtsteg fra 1648.

Og så er det en ganske særlig oplevelse at mærke historiens vingesus i den gamle bygning fra 1100-tallet.


Esrum kloster