lørdag, december 15, 2012

Sol, regn og en lækker dessert


I går havde vi det smukkeste frostvejr - i dag er det regnvejr.


Perlebyg i nøddeskum fra Karolines Køkken er en nyfortolkning af risalamanden med perlebyg, hasselnødder og tilbehør af æbler marineret i æblecidereddike og rørsukker smagt til med muskatnød. Denne delikate dessert prøvede vi i går. Opskriften er til 6 personer.


Perlebyg i nøddeskum
1 fed vaniljestang
½ liter æblemost
200 g perlebyg - polerede bygkerner (ca. 2½ dl)

75 g hasselnøddekerner
2 spsk lyst rørsukker
¼ tsk groft salt
½ liter piskefløde 38%

Marinerede æbler
3 dl æblecidereddike
1 tsk revet muskatnød
175 g lyst rørsukker (ca. 2 dl)
4 uskrællede røde æbler i både, fx ingrid marie (ca. 450 g)
Ristning: Ca. 10 min. ved 175°.

Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Gem vaniljekornene. Bring æblemosten i kog i en tykbundet gryde og tilsæt perlebyg og den flækkede vaniljestang. Kog kernerne ved svag varme og under låg i ca. ½ time - rør af og til. Stil kernerne tildækket i køleskabet til de er kolde.

Rist hasselnødderne i en bradepande midt i ovnen. Gnid nødderne i et viskestykke så de fleste skaller falder af. Hak nødderne groft. Rør de kolde kerner med nødder, vaniljekorn, sukker og salt. Pisk fløden til et meget let skum og vend det forsigtigt i kernerne. Smag til.

Marinerede æbler: Kog imens eddike, muskatnød og sukker i en pande ved kraftig varme til der er ca. 2 dl sirup. Vend æblebådene i og kog dem i ca. 2 min. Tag æblebådene op af siruppen og server de lune, marinerede æbler på den kolde dessert. Server siruppen til.

Tip: Både perlebyggen og de marinerede æbler kan koges dagen før. Og det vil jeg især anbefale, da varm æblecidereddike lugter meget voldsomt!