torsdag, november 01, 2007

Terapihaver

I Psykologi fra 30. september i år er der en lille artikel om terapihaver, som er ved at vinde udbredelse. Stress og udbrændthed heles hurtigere, når man opholder sig i en have. Det er nødvendigt at erkende, at ens ydeevne er meget lav, og at man må tage udgangspunkt i at være, hvor man er, og herfra meget langsomt og gradvist arbejde sig frem til at genvinde den normale kapacitet og ydeevne. Det er vigtigt kun at udføre én ting ad gangen uden at tænke på, hvad der derefter skal ske. Pointen er, at aktiviteterne ikke skal gøres for resultatets skyld, men fordi selve udførelsen af ganske få, enkle aktiviteter dæmper det autonome nervesystems alarmberedskab og skaber balance i hjernefunktionerne.

Terapihaver har længe været udbredt i USA, og i de sidste år er mange stressede eller udbrændte danskere taget til svenske terapihaver. I Danmark er konceptet langsomt ved at udvikle sig, og i Odsherred terapihave kan stressramte træne i at lave ingenting, og man kan vælge mellem at arbejde i den frodige have eller bare sidde under et træ og langsomt vende tilbage til sit sunde jeg.

Vi andre, der bare er almindeligt halvstressede, kan jo udnytte vores dejlige skove, strande eller vores have, hvis vi har én. Jeg er så heldig at have det hele inden for rækkevidde, og jeg benytter mig flittigt af det.

Hvor meget bruger du naturen?