tirsdag, oktober 20, 2009

Det ordentlige menneske

Ensomhed
Vi ser ikke på hinanden, vi taler ikke sammen. Vi har ikke tid, og vi aner ikke, hvordan man gebærder sig i det offentlige rum. Denne overskrift fangede min opmærksomhed for nogle dage siden i avisen. Med skypklapper og fart på suser vi forbi hinanden i hver sin boble i toget, på cyklen, gåturen og løbeturen.

Historiker Henrik Jensen har skrevet bogen 'Det ordentlige menneske', hvor han efterlyser ydmyge mennesker, der er imødekommende og venlige over for hinanden. I gamle dage sagde man 'goddag', 'farvel' og 'vil De ikke sidde ned?', men nu opfatter vi hinanden som forhindringer eller redskaber.

Samfundet effektiviseres på livet løs, og supermarkederne og bibliotekerne har indført selvbetjeningskasser. Denne automatisering har menneskelige konsekvenser, mener Henrik Jensen, og også i ældreplejen finder en umenneskelig mekanisering sted. Det er i det hele taget småt med plads til varme og hygge - medmindre man betaler ekstra for det.

Det er kun nogle få udpluk af en meget tankevækkende artikel i Frederiksborg Amts Avis. Jeg ved godt, jeg løber risikoen for at blive kaldt en stivstikker, men alligevel: Jeg er ikke utilbøjelig til at give forfatteren ret ...