tirsdag, juli 21, 2009

Gode råd

Pæne blomster
Kvinder.bt har en tankevækkende artikel om, hvordan man holder depressioner fra døren. Depression er jo en af tidens svøber, og det er ret enkelt, hvis artiklen har ret i, at disse 10 punkter gør en verden til forskel.

1. Havearbejde har længe været kendt som en nem og ikke mindst billig måde at få pulsen ned og få hverdagens stress og jag på afstand. Så fat spade og skovl og kom i gang!

2. Meditation kan hjælpe med til at holde en depression fra livet, især hvis du tidligere har lidt af en eller flere depressioner. Meditation kan faktisk nedsætte risikoen for, at man udvikler en ny depression med hele 50%.

3. Røgelse er ikke bare for tibetanske munke og etnisk inspirerede indretningsarkitekter. Visse former for røgelse kan faktisk hjælpe dig i gang med at få det gode humør tilbage og de deprimerede tanker på afstand. Det gælder blandt andet olibanum også kendt som virak eller frankincense.

4. Spis perikon - perikon er ikke bare til pynt i haven. Busken med de gule blomster er efterhånden blevet et populært naturmiddel mod milde depressioner, og flere forskningsprojekter peger mod, at de gule blomster er lige så effektivt et middel mod depression som flere lægemidler.

5. Spis mere fisk - personer, der lider af en depression, har ofte et lavere niveau af Omega 3-syre i blodet. Omega 3-syre findes specielt i fede fisk, så smid en makrel eller laks eller andre typer fede fisk på panden og helst flere gange om ugen, hvis du føler, at tungsindet nærmer sig.

6. Bevæg dig - når du bevæger dig, frigiver hjernen endorfiner, der er kroppens eget lykkehormon. Derfor har folk, der motionere jævnligt, mindre risiko for at få en depression. Så tag en svingom, løb en tur, eller smut en tur i svømmerhallen, hvis humørbarometeret daler.

7. Brug naturligt sødestof - raffineret sukker, som vi kender det fra poserne i supermarkedet, kan være direkte skadeligt for humøret, mener flere forskere. Derfor bør du undgå slik, sodavand med sukker i og sukkerskålen i køkkenet, og i stedet bruge naturlige sødemidler som ahornsirup, honning eller agaveekstrakt.

8. Gå ud i solen. D-vitamin har betydning for hjernes evne til at producere serotonin, der er et signalstof, der både har betydning for både søvn, humør, hukommelse. Derfor anbefales det, at du alt efter hudtype forsøger at tilbringe mellem 15 og 40 min, i solen uden solfaktor, så du sikrer dig, at din krop får produceret nok D-vitamin. Ellers kan D-vitamin også fås som kosttilskud.

9. Grin dig glad - latter er også med til at frigive kroppens naturlige lykkehormon, endorfiner, så put din yndlingskomedie i DVD-afspilleren, læs en sjov bog, eller få en griner med vennerne, så får du det snart bedre.

10. Depression kan gøre dig stærkere. Depression er en naturlig forsvarsmekanisme, som naturen har indrettet med det formål at tvinge dig til at tage dit liv op til revision og derved gøre dig stærkere.

Lyder det ikke meget fornuftigt? Det gør det i mine ører.