tirsdag, juni 07, 2011

De forsvundne


Jeg har fået en helt unik bog fyldt med billeder og historier om mennesker og steder i 1800-tallets Jylland. Hvis man er interesseret i vores lands historie, anbefaler jeg på det varmeste denne bog. Man bliver klogere på, hvordan jævne mennesker ofte levede et ufatteligt slidsomt liv.

Titlen er ’De forsvundne', og den inviterer læseren med på en rejse rundt til husmænd og uldbindere, som endnu eksisterede, da folkemindesamleren Evald Tang Kristensen i 1873 tog på sin store ekspedition på heden. Menneskene er fotograferet i deres slidte hverdagstøj, og det gør indtryk, da det er noget man ellers sjældent ser.

Tang Kristensen (1843-1923) er verdenskendt for sin store indsats med at indsamle folkeminder, almindelige menneskers mundtlige traditioner af folkeviser, eventyr og sagn. Bogen er skrevet af etnolog Palle Ove Christiansen fra Det kgl. Bibliotek, og han har rejst i Tang Kristensens spor sammen med fotografen Henrik Saxgren.

Det er en oplagt gavebog! Den koster 299 kr., og det forstår jeg ikke, man kan lave så flot en bog for i stort format. Men det må være fordi, den er støttet af flere fonde.