mandag, januar 28, 2008

Lykken er her lige nu

Hvad er det korte svar på: 'Og hvad laver du så?' Er det, at du er ved at strikke en sweater til din nevø - eller er det, at du er key account manager og arbejder med relation og optimering i en af landets førende IT-virksomheder?

Jeg har igen forgrebet mig på Frederiksborg Amts Avis, der omtaler filosoffen Finn Jannings nye bog Kunsten at arbejde.

Finn Janning vil have os til at forstå, at det livet handler om, er kærlighed, venskaber og selvudfoldelse, det være sig strømpestrikning, blokfløjtespil, porcelænsmaling, eller hvad man nu brænder for. Når det gælder vores grundvilkår, er en managementbibel ikke meget bevendt. Alt for mange arbejdspladser er belastet af managementstrategier, som er direkte livsfjendske, og som får folk til at stræbe efter titler, selv om det slet ikke er det, der er deres mål med livet.

I stedet skal vi spørge os selv, om det arbejde, vi har, skaber glæde, og om vi nyder det. Inderst inde ved vi jo godt, hvad det drejer sig om, men hvorfor accepterer vi så, at det menneskelige er blevet sekundært i forhold til økonomien? At livet er reduceret til et middel, der skal skaffe os rigdom? At arbejdsløse og handicappede betragtes som andenrangs mennesker?

Flere og flere bliver syge af stress og depressioner, fordi nogen har bildt os ind, at arbejdet er det vigtigste i livet. At udsætte livet, at udsætte kærligheden, er at vente på noget, der aldrig kommer.

Banalt? Måske, men i mine ører giver det god mening.

Nogen, der er uenig?