torsdag, juli 17, 2008

Glæden ved at læse bøger

Underholdningskanonen'Underholdningskanonen - eller bogen om de bøger, man ikke må omtale i godt selskab’ hedder en nyindflyttet bog i vores reol, og jeg vil gerne anbefale den. Lad mig sige med det samme, at undertitlen er koketteri, medmindre man da mener, at Jane Austen, Dickens og Tolstoj hører hjemme i kategorien andenrangslitteratur.

Der er især gjort meget ud af temaerne Den store kærlighed og Spændingslitteraturen i angelsaksisk, amerikansk og nordeuropæisk litteratur med fokus på filmatiserede romaner. Hele 80 værker er omtalt i bogen.

I 1800-tallet begyndte 'lænestolslæsningen', som både dengang og nu mest dyrkes af kvinder. ’Sig mig hvad du læser, og jeg skal sige dig, hvem du er’-opfattelsen begynder på den tid. Der går snobberi i litteraturlæsningen, og det bliver finere at læse Goethe end Dickens. Men ti bøger blev grundlæggende for underholdningslitteraturens genrer, blandt andet ’Stolthed og fordom’, 'Oliver Twist' og 'Krig og fred'.

Underholdningskanonen er en vanvittig underholdende bog! Og jo, de mere kulørte repræsentanter for underholdningslitteraturen er også med, fx Liza Marklund, Jette Kaarsbøl, Ruth Rendell (Barbara Vine), Da Vinci Mysteriet, Bridget Jones’ dagbog - og masser af andre forfattere og titler, der har gået deres sejrsgang også i blogland.

Køb den, nyd den - den fås kraftigt nedsat for 39 kroner i Kvickly lige nu.