lørdag, august 16, 2008

Christian the Lion

Christian the Lion
Jeg kommer til at drømme om løven Christian i nat, men jeg kunne også bare have ladet være med at se den film. Men når Monsieur nu lige havde købt den og rigget hjemmebiografen til.

I 1969 køber to unge australiere, der bor i London, en løveunge i stormagasinet Harrods. Hvor mærkeligt det end lyder, var det fuldt lovligt i Swinging London dengang. Christian bor nede i kælderen i den møbelforretning i King’s Road i Chelsea, hvor de to australiere arbejder, og de træner hver dag med den lille løve på en kirkegård i nærheden. Den lever et herligt liv som kæledyr, men en dag er den blevet for stor at have boende i et almindeligt hus.

Christian the Lion Christians ejere kommer tilfældigt i forbindelse med skuespillerne og dyrerettighedsforkæmperne Virginia McKenna og Bill Travers, der 'adopterer' Christian og lader ham bo i en skurvogn på deres store grund i Surrey, indtil de bliver enige med ejerne om, at de vil lade den berømte 'Lion Man' George Adamson i Kenya forsøge at sluse Christian ud i sit naturlige miljø over en lang periode. Det er en omstændelig — og nervepirrende! — proces, som man følger i filmen. Christian skal først lære andre løver at kende, og man sidder med livet i hænderne, for bliver de venner eller slår de hinanden ihjel?

Der er en del tragedier undervejs, og det er temmelig stærk kost, når man nu lige har indstillet sig på en solstrålehistorie: en lille løveunge bliver ædt af en krokodille, og en anden hanløve, der skal tilbage til friheden, og som langt om længe har accepteret Christian, må lade livet, fordi den uventet overfalder og dræber George Adamsons assistent. Den slags bryder vi os jo ikke om at høre, men heldigvis ender filmen, så vi må tro, at det går godt med at sætte Christian fri.

Måske så du gensynet mellem to unge mænd og Christian på YouTube. Efter den overvældende popularitet, klippet har opnået (over 20 millioner har set det i forskellige varianter), er de to australiere for nylig blevet interviewet i tv, og hele interviewet kan ses her.

Men historien om Christian the Lion er mere end en tåreperser. Den er også en del af baggrunden for The George Adamson Trust - men det er en helt anden historie ...

Wikipedia har de tørre facts, og den gode historie har Daily Mail.