onsdag, august 13, 2008

Syv år i Tibet

I aften klokken 19.55 viser DR2 Syv år i Tibet. Jeg har aldrig fået set filmen, men presseomtalen ser spændende ud:

Brad Pitt begiver sig ud på en åndelig dannelsesrejse, der bygger på en sand historie. Kort før 2. verdenskrig forlader den østrigske bjergbestiger Heinrich Harrer sin kone og nyfødte barn. Sammen med landsmanden Peter Aufschnaiter rejser han til Himalaya for at bestige Nanga Parbat, verdens 9. højeste bjerg.

Men snart bryder krigen ud, og Harrer og Aufschnaiter bliver interneret i en britisk krigsfangelejr i Indien. Det lykkes dem dog at flygte, og efter en to år lang rejse over Himalaya-bjergene ender de i Tibet - et land, som kun få vesterlændinge endnu har besøgt. I Tibets hovedstad Lhasa bliver Harrer lærer for den unge Dalai Lama, som han underviser i engelsk, geografi og livets gang i den vestlige verden. De syv år, som Harrer kommer til at tilbringe i Tibet, bliver én lang åndelig udviklingsproces for den selviske og egocentriske østriger.

Det stort anlagte, smukt filmede drama ’Syv år i Tibet’ fortæller den utrolige og fascinerende historie om Heinrich Harrers dannelsesrejse og om hans venskab med den unge Dalai Lama. Filmen er baseret på Harrers memoirer og har Brad Pitt i rollen som den unge, blonde østriger. Hans ledsager, Peter Aufschnaiter, spilles af David Thewlis, der få år forinden modtog Cannes-festivalens skuespillerpris for sin præstation i Mike Leigh-filmen ’Naked’. Rollen som Dalai Lamas mor spilles i øvrigt af Dalai Lamas egen søster, Jetsun Pema, der aldrig tidligere havde medvirket i en film.