onsdag, juni 24, 2020

Tur ved Esrum Sø

Jeg  har set årets første vandnymfe. Det var ved Esrum Sø, hvor jeg har set dem mange gange før i vandkanten.

Et spændende sted at gå tur er fra Skipperhuset ved søen og op gennem den smukke Skipperalle til Fredensborg by. I hele juli kan man samtidig komme ind og se den private slotshave, der hører til Fredensborg Slot. Men på grund af faren for coronasmitte er det i år desværre ikke muligt at besøge Orangeriet.

I slotsparken, den del der hedder Nordmandsdalen, kan man se den fantastiske samling af 70 sandstensfigurer fra 1700-tallet, som kong Frederik V lod udføre af almindelige mennesker fra Norge og Færøerne fx fiskere og bønder. Norge var jo en del af Danmark dengang. Det var noget helt nyt at afbilde jævne mennesker til en slotshave på den tid.

Fra 1764 til 84 bliver de 70 sandstensfigurer til én efter én, og de bliver udstillet som i et amfiteater i haven i 1784. I dag giver figurerne os et billede af, hvordan almindelige mennesker gik klædt dengang, og hvilke redskaber de brugte i marken og til fiskeriet.

Og her tilbage igen ved Esrum Sø. Vi fik gået fire kilometer i det fineste vejr. Det er en tur jeg varmt kan anbefale. Man kommer også forbi det smukke haveanlæg, Dronning Ingrids anlæg, foran Fredensborg Slot.