lørdag, oktober 27, 2007

Musik-apoteket

Vi abonnerer på Politiken og får gratis Frederiksborg Amts Avis med i købet. Der finder jeg ofte anderledes og spændende artikler. I dagens avis faldt jeg over en artikel om musik som terapi.

Den norske psykolog og professor Even Ruud har i flere år forsket i musikkens helbredende virkninger. Ifølge ham er er det et faktum, at musik kan virke afspændende, lindre smerter og reducere angst og stress. Ud over at være psykolog er Even Ruud også musikuddannet med klaver som instrument. Senest har han lavet en undersøgelse over musikens betydning for langtidssygemeldte, og det viser sig, at de, der lytter til musik, har en langt bedre livskvalitet og kommer hurtigere tilbage på arbejdsmarkedet.

Langtidssygemeldte i Norge koster samfundet cirka 42 milliarder kroner - og nogle af dem var måske givet godt ud på musikterapi. For de færreste ved, at musik har helbredende kræfter, selv om vi alle ved, at kost og motion har.

Mange ville have større udbytte af at gå i en pladeforretning end at gå på apoteket - det er endda både billigere og bedre! Even Ruud anbefaler, at vi har mapper med vores eget musikalske husapotek på MP3-afspilleren. Det kan ersatte både medicin og piller og er langt at foretrække. Han bruger selv Keith Jarrett og har i en sorgperiode haft stort udbytte af at lytte til Toots Thielemanns. Det havde dog den ulempe, at han ikke kan lytte til ham mere uden at komme til at tænke på den epoke i sit liv.

Har du også erfaringer med, at musik virker som balsam på dig?