søndag, november 11, 2018

Kongelige juleborde

I dag har vi været på en rundvisning på Christiansborg, hvor man kan opleve kongelige juleborde fra 1700-tallet til i dag. Det var en virkelig underholdende oplevelse, og guiden var fuld af historier.

Man kan blandt meget andet se Dronning Margrethes julebord med risengrød og hjemmekreeret julepynt – helt i tråd med barndommens jul i den kongelige jagthytte, hvor Dronning Ingrid lod piberensernisserne skøjte hen over et spejl på julebordet. Hvert år ved juletid kørte Kong Frederik, Dronning Ingrid og de tre prinsesser med tog til Hobro og videre til jagthytten i Trend. Den lille hytte ligger midt ude i skoven.

På udstillingen er der også dækket op, som Christian VI gjorde med et langt og dystert julebord i Taffelsalen. Christian VII's julebord emmer af maskerade og juleløjer, og man kan se Christian VIII's storslåede nytårstaffel med 16 kostelige retter og 32 smadrede Flora Danica-tallerkner. Frederik VII's jul har oldtiden som tema. Hos Christian IX ligger julegaver parat til Kongens utallige familiemedlemmer fra hele Europa, julekortene er kommet fra nær og fjern, og der er hele to juletræer – Dronningen og Kronprinsessen konkurrerer om, hvem der kan pynte det smukkeste træ.

Jeg var betaget af det smukke Flora Danica-stel. Alle planterne er gengivet i naturlig størrelse på porcelænet. Var en stilk for lang, blev den resolut skåret over i flere dele, eller den blev tvunget til at slynge sig langs stellets buede kanter. Alle planter kom med på stellet - også alger, mosser og snyltesvampe, kan man læse :-)

Omvisningen foregår lørdage og søndage mellem 10. november og 23. december klokken 14 og varer 1 time.