lørdag, oktober 31, 2020

Gammel gård får nyt liv

Vi var ude at gå en tur og kom forbi Andelsgaarde, hvor Nanna gik og fodrede de to små grise. Så vi benyttede lejligheden til en snak og spurgte, om der var nyt om nedrivning af den gamle gård og byggeri af en ny. Hun fortalte, at inde i porten hænger tegningerne af den nye gård, og vi kunne bare gå ind og kigge.  

I mange år har en gård i Melby ligget faldefærdig hen uden at blive vedligeholdt. Hver gang jeg kørte forbi, græmmede jeg mig. Den ligger nemlig det dejligste sted nær ved fredede gravhøje og ikke langt fra stranden og Liseleje.  Sidste år blev gården overtaget af en ny andelsbevægelse, Andelsgaarde, som nu er oppe på at have 1500 medlemmer. Det har glædet mig meget, for her er kommet liv og økologisk gårdbutik - det har været meget spændende at følge! 

Jeg har med stor glæde fulgt med i, hvordan det unge forvalterpar på Lerbjergaard, Nanna og Christopher, har skabt liv i vores nærområde. De dyrker grøntsager, som de sælger ved en vejbod i hele sæsonen. Jeg har været med på en af rundvisningerne og hørt, hvordan Andelsgaarde fungerer, og at Lerbjerggaard er den første gård, man har købt. Projektet går ud på at skabe nyt liv på forfaldne gårde og at dyrke jorden økologisk. Nanna og Christopher er uddannede økologiske landmænd og har anlagt det økologiske landbrug med klimavenlig grøntsagsproduktion. Der dyrkes mere end 30 forskellige grøntsager samt urter, bærbuske og træer fx hasselnød og æbletræer. Der skal sås løbende for at få et bredt udvalg af   grøntsager i hele sæsonen. 

Tanken er, at Andelsgaarde vil sprede sig til andre byer i Danmark,  og at et forpagterpar skal styre den daglige drift af hver gård. Medlemmernes bidrag bruges til at opkøbe kuldsejlede gårde og omlægge dem til bæredygtigt landbrug.   Andelsgaarde er en simpel model for, hvordan man kan imødegå den stigende klima- og biodiversitetskrise og få sunde fødevarer. De udtjente bygninger skal udnyttes på en ny, visionær måde og fremtidssikres ved en bæredygtig renovering.  

Hvis man ser på, hvordan andelstanken har været til at gøre dansk landbrug toneangivende på verdensplan, så kan man ikke være andet end stærk tilhænger af den.