torsdag, marts 04, 2021

Forvandling af faldefærdig gård

Vi følger med stor glæde og nysgerrighed med i, hvor langt Andelsgaarde er kommet - nu er alle vinduerne taget ud af den faldefærdige gård, som vil blive en fryd for øjet inden længe. Der skal også bygges et fælleshus under glas til foredrag, undervisning og høstfest. I efteråret fortalte forpagteren Nanna os, at der var nyt om nedrivning af den gamle gård og byggeri af en ny. Her er et billede af den nye gård, som den vil komme til at se ud.
I mange år har Lerbjerggaard i Melby ligget faldefærdig hen, og hver gang jeg kørte forbi, græmmede jeg mig. Den ligger det dejligste sted nær ved fredede gravhøje og ikke langt fra stranden og Liseleje. For to år blev gården overtaget af en ny andelsbevægelse, Andelsgaarde. Det har glædet mig meget, for her er kommet liv i sommerhalvåret, hvor forpagterparret dyrker grøntsager, som de sælger ved en vejbod i hele sæsonen - det har været meget spændende at følge! Foreningen Andelsgaarde blev stiftet i 2018, og gården i Melby er modergården, som bl.a. blev valgt, fordi den ligger tæt ved offentlig transport. Det er meningen, at der også skal opkøbes gårde i Jylland og på Fyn, og at Andelsgaarde om 10 år vil have 10-20 gårde. Foreningen har 1500 medlemmer, der hver betaler 150 kroner om måneden.

Jeg har med fulgt med i, hvordan det unge forvalterpar på Lerbjergaard, Nanna og Christopher, har skabt liv i vores nærområde. Jeg har været med på en af rundvisningerne og hørt, hvordan Andelsgaarde fungerer, og at Lerbjerggaard er den første gård, man har købt. Projektet går ud på at skabe nyt liv på forfaldne gårde og at dyrke jorden økologisk. Nanna og Christopher er uddannede økologiske landmænd og har anlagt det økologiske landbrug med klimavenlig grøntsagsproduktion. Der dyrkes mere end 30 forskellige grøntsager samt urter, bærbuske og træer, fx hasselnød og æbletræer. Der skal sås løbende for at få et bredt udvalg af grøntsager i hele sæsonen.

Tanken er, at et forpagterpar skal styre den daglige drift af hver gård. Medlemmernes bidrag bruges til at opkøbe kuldsejlede gårde og omlægge dem til bæredygtigt landbrug. Andelsgaarde er en simpel model for, hvordan man kan imødegå den stigende klima- og biodiversitetskrise og få sunde fødevarer. De udtjente bygninger skal udnyttes på en ny, visionær måde og fremtidssikres ved en bæredygtig renovering.

Hvis man ser på, hvordan andelstanken har været med til at gøre dansk landbrug toneangivende på verdensplan, så kan man ikke være andet end stærk tilhænger af den.